
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli to naturalny antybiotyk. Stosowany przy grypie, katarze, przeziębieniach, zapaleniu gardła czy migdałków.
Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny tworzącej się w gardle czy oskrzelach, ułatwia oddychanie. Łagodzi suchy kaszel, zmniejsza objawy astmy.
Polecany także w leczeniu anemii w związku z dużą zawartością żelaza. Dodatkowo cebula zawiera witaminę C, sód, potas, wapń, mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i foliowy.
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 5 łyżek miodu lipowego, gryczanego lub spadziowego z drzew iglastych,
- ½ łyżeczki zmielonych nasion (owoców) anyżu.
Przepis
- Cebulę utrzeć na nierdzewnej lub szklanej tarce.
- Startą cebulę umieszczamy w garnku emaliowanym i bardzo wolno podgrzewamy. Nie gotujemy! Tak, aby uzyskać, jak najwięcej soku.
- Odstawiamy na pół godziny.
- Odcedzamy i wyciskamy sok.
- Dodajemy miód, zmielone nasiona anyżu i mieszamy.
Gotowe 🙂
Zastosowanie
- Dorośli po 1-2 łyżki 3-4 razy dziennie.
- Dzieci powyżej 5 roku życia 1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie
Na zdrowie!!!

