Blog,  Inspiracje kuchenne

Mniszek lekarski

Taraxacum officiale – Mniszek lekarski. Wieloletnia roślina, którą można zobaczyć na łąkach, pastwiskach czy trawnikach, jako żółty dywan, w którym często zanurzone są pszczoły, którym dostarcza zarówno pyłku, jak i nektaru.
Czy wiecie, dlaczego nazwano go „mniszek”? Gdy chwat pozbędzie się owocników z puchem kielichowym, pozostaje łyska główka, która otoczona jest listnikami. Taki widok budzi skojarzenie mnicha z ogolona głową, w wersji mini. J

Wartości lecznicze

 Wartości lecznicze posiadają nie tylko kwiaty, ale cała roślina także ziele, liście oraz korzenie.
Mniszek wypełniony jest bogactwem soli mineralnych takich jak m.in.: miedź, żelazo, cynk, krzem, magnez czy potas. Poza tym zawiera witaminy: C oraz z grupy B, także kwas foliowy, który bierze udział w procesie krwiotwórczym.
Mlecz zasłynął także z działania na wątrobę, która coraz częściej potrzebuje naszego świadomego wsparcia. Spożycie dobrotliwego chwastu wpływa żółciopędnie, żółciotwórczo, odtruwającą na miąż wątroby, stabilizuje pracę komórek, zapobiega zastojowi żółci oraz bierze udział w leczeniu procesu zapalnego woreczka żółciowego i dróg moczowych.
Dodatkowo pomaga przy niestrawnościach, zatruciach pokarmowych czy przejedzeniu. Pobudza proces przemiany materii, przez co przyczynia się do usuwania szkodliwych metabolitów i toksyn. Dzięki temu często jest włączany do kuracji odchudzających.
Mniszek lekarski ma także zastosowanie przy schorzeniach układu moczowego. Na nerki wpływa moczopędnie, usuwa z nich piasek oraz działa przeciwzapalnie na cały układ moczowy. Jest również sprzymierzeńcem przy bólach stawów związanych z nadmiarem kwasu mlekowego.
Syrop z koszyczków kwiatowych zalecany jest przy uporczywym suchym kaszlu, suchości w gardle, zapaleniu oskrzeli oraz jako środek regenerujący uszkodzone lub przesuszone błony śluzowe dróg oddechowych.

Przepis na miodek

Przepis otrzymałam od Emilii i minimalnie go zmieniałam. Mam nadzieję, że Wam tak samo posamuje, jak mi.

Składniki:

400 kwiatów
1 cytryna
1 litr wody
1 kg cukru lub ksylitolu

Kwiaty należy zbierać w pełni kwitnienia i w słoneczny dzień.
Następnie kwiaty rozkładamy na gazecie, aby uciekły wszystkie robaczki. Po 30 minutach płuczemy i wkładamy do garnka (najlepiej emaliowanego) zalewając wodą. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po koniec dodajemy cytrynę pokrojoną w plastry–wcześniej dobrze umytą i wymoczoną na przemiennie w occie i sodzie. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na całą noc lub 12 godzin.
Następnie odcedzamy przez gazę i dodajemy cukier lub ksylitol. Mieszamy i ponownie pomału gotujemy, aż do rozpuszczania się cukru.
Następnie wlewamy do wyparzonych słoiczków, które zawijamy w ciepły kocyk (sucha pasteryzacja). Po 2-3 godzinach wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.
Pychotka! Palce lizać!

Sałatka z mlecza

Składniki:

3 garście liści mlecza
10 orzechów włoskich
1 stołowa łyżka oleju słonecznikowego lub miodu

Liście mlecza przed przygotowaniem sałatki należy namoczyć około 30 min. w chłodnej posolonej wodzie (1 łyżka soli na 1 litry wody), by zlikwidować gorzki smak.
Następnie liście kroimy lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z orzechami i olejem słonecznikowym, lub miodem.
Osobiście wolę sałatkę z dobrym olejem słonecznikowym, ale to już rzecz przyzwyczajeń.

Smacznego!

Niech mlecz przyniesie Wam uśmiech i czarującą energię wiosny.

Jeżeli chcielibyście się podzielić swoim przepisem na mniszka, to zapraszam do wpisywania w komentarzach 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *