
Amarantus
W południowej i środkowej Ameryce amarantus uprawiany jest do trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków.
W Polsce znany także pod nazwą szarłat.
Wartości odżywcze
Amarantus zawiera więcej białka niż pozostałe zboża. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne.
Z tego względu zalecany jest w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz w związku z brakiem białek glutenowych dla osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten.
Jest bardzo dobrym źródłem makro i mikroelementów, magnezu, wapnia, fosforu, zawiera więcej żelaza niż szpinak, jest również źródłem witaminy E oraz dużej ilości błonnika.
100 g amarantusa pokrywa 30% dziennego zaopatrzenia na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Posiada także NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz skwalen.
Skwalen
To wielonienasycony węglowodór, który w połączeniu z wodą może produkować tlen. Czysty skwalen jest bezbarwnym, bezsmakowym i bezzapachowym płynem.
Nie może być produkowany syntetycznie.
Naturalne źródła to: przede wszystkim olej z amarantusa, inne naturalne oleje, oliwa z oliwek, owoce morza oraz amarantus.
U człowieka najwięcej skwalenu zawierają komórki skóry oraz komórki tętnic doprowadzających krew do mózgu. Skwalen zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Niedobór skwaleniu prowadzi między innymi do niepłodności u kobiet.
Minimalna dawka dzienna wynosi 11 mg.
Skwalen przyjmowany wraz z jedzeniem jest absorbowany przez organizm w 60-85% przeciętnej dawki.
Dawka od 2000 do 5000 mg dziennie uważana jest za leczniczą ilość w przypadku zwalczania nowotworów.
Z kolei dawka do 500 mg reguluje poziom cholesterolu. Zwiększając ilość pozytywnego cholesterolu HDL i redukując poziom LDL.
W organizmie człowieka odgrywa rolę odtruwacza, ułatwia usuwanie ksenobiotyków (https://dobreenergie.pl/ksenobiotyk/) wiązanie i blokowanie pestycydów, eliminowanie strychniny, arszeniku i dioksyn (najgroźniejsze substancje skażające środowisko).
Wiele trucizn łatwo rozpuszcza się w skwalenie i dzięki temu usuwane są z organizmu podczas wypróżniania. Skwalen jest neutralizatorem w przypadkach nadużywania leków.
Amarantus w sklepach
Amarantus występuje z reguły w trzech postaciach: ziarna, mąki i nasion ekspandowanych.
Ekspandowany amarantus to forma gotowa do spożycia i najbardziej uniwersalna pod względem zastosowań. Dzięki czemu uzyskuje białawą, chrupiącą formę. Szarłat w takiej postaci jest gotowy do spożycia, lekkostrawny i neutralny smakowo.
Amarantus ekspandowany jest bardzo dobry dodatkiem do ulubionych płatków, owsianki, placków, wypieków, deserów czy jako posypka do zup typu krem, ale nie tylko.
Szarłat (amarantus) to jeden z darów natury, który warto mieć w kuchni i dodawać do różnych dań zarówno słodkich, jak i słonych.
Warto pamiętać, że ze względu na występujące w nim węglowodany nie powinno się go spożywać zbyt późno, żeby nie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej.

