amarantus
Inspiracje kuchenne,  Różności,  Wydarzenia

Amarantus

     W południowej i środkowej Ameryce amarantus uprawiany jest do trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków.

W Polsce znany także pod nazwą szarłat.

Wartości odżywcze

     Amarantus zawiera więcej białka niż pozostałe zboża. W jego skład wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne.

Z tego względu zalecany jest w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz w związku z brakiem białek glutenowych dla osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten.

Jest bardzo dobrym źródłem makro i mikroelementów, magnezu, wapnia, fosforu, zawiera więcej żelaza niż szpinak, jest również źródłem witaminy E oraz dużej ilości błonnika.

100 g amarantusa pokrywa 30% dziennego zaopatrzenia na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Posiada także NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz skwalen.

Skwalen

      To wielonienasycony węglowodór, który w połączeniu z wodą może produkować tlen. Czysty skwalen jest bezbarwnym, bezsmakowym i bezzapachowym płynem.

Nie może być produkowany syntetycznie.

Naturalne źródła to: przede wszystkim olej z amarantusa, inne naturalne oleje, oliwa z oliwek, owoce morza oraz amarantus.

U człowieka najwięcej skwalenu zawierają komórki skóry oraz komórki tętnic doprowadzających krew do mózgu. Skwalen zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Niedobór skwaleniu prowadzi między innymi do niepłodności u kobiet.

Minimalna dawka dzienna wynosi 11 mg.

Skwalen przyjmowany wraz z jedzeniem jest absorbowany przez organizm w 60-85% przeciętnej dawki.

Dawka od 2000 do 5000 mg dziennie uważana jest za leczniczą ilość w przypadku zwalczania nowotworów.

Z kolei dawka do 500 mg reguluje poziom cholesterolu. Zwiększając ilość pozytywnego cholesterolu HDL i redukując poziom LDL.

W organizmie człowieka odgrywa rolę odtruwacza, ułatwia usuwanie ksenobiotyków (https://dobreenergie.pl/ksenobiotyk/wiązanie i blokowanie pestycydów, eliminowanie strychniny, arszeniku i dioksyn (najgroźniejsze substancje skażające środowisko).
Wiele trucizn łatwo rozpuszcza się w skwalenie i dzięki temu usuwane są z organizmu podczas wypróżniania. Skwalen jest neutralizatorem w przypadkach nadużywania leków.

Amarantus w sklepach

     Amarantus występuje z reguły w trzech postaciach: ziarna, mąki i nasion ekspandowanych.

Ekspandowany amarantus to forma gotowa do spożycia i najbardziej uniwersalna pod względem zastosowań.  Dzięki czemu uzyskuje białawą, chrupiącą formę. Szarłat w takiej postaci jest gotowy do spożycia, lekkostrawny i neutralny smakowo.  

Amarantus ekspandowany jest bardzo dobry dodatkiem do ulubionych płatków, owsianki, placków, wypieków, deserów czy jako posypka do zup typu krem, ale nie tylko.

Szarłat (amarantus) to jeden z darów natury, który warto mieć w kuchni i dodawać do różnych dań zarówno słodkich, jak i słonych.

 

Warto pamiętać, że ze względu na występujące w nim węglowodany nie powinno się go spożywać zbyt późno, żeby nie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *