Blog

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli to naturalny antybiotyk. Stosowany przy grypie, katarze, przeziębieniach, zapaleniu gardła czy migdałków.

Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny tworzącej się w gardle czy oskrzelach, ułatwia oddychanie. Łagodzi suchy kaszel, zmniejsza objawy astmy.

Polecany także w leczeniu anemii w związku z dużą zawartością żelaza. Dodatkowo cebula zawiera witaminę C, sód, potas, wapń, mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy i foliowy.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 5 łyżek miodu lipowego, gryczanego lub spadziowego z drzew iglastych,
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion (owoców) anyżu.

Przepis

  • Cebulę utrzeć na nierdzewnej lub szklanej tarce.
  • Startą cebulę umieszczamy w garnku emaliowanym i bardzo wolno podgrzewamy. Nie gotujemy! Tak, aby uzyskać, jak najwięcej soku.
  • Odstawiamy na pół godziny.
  • Odcedzamy i wyciskamy sok.
  • Dodajemy miód, zmielone nasiona anyżu i mieszamy.

Gotowe 🙂

Zastosowanie

  • Dorośli po 1-2 łyżki 3-4 razy dziennie.
  • Dzieci powyżej 5 roku życia 1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie

Na zdrowie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *